1894
In 1894 liet Alfred Russel voor zijn steenfabriek een directiewoning bouwen met de naam Villa Maria. Het ontwerp was van architect Pierre Rassaerts. Het rijksmonument is gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met verwerking van diverse stijlinvloeden. De gebruikte bouwmaterialen kwamen uit eigen fabriek, waardoor de villa een prima uithangbord vormde voor de erachter gelegen fabriek.
Alfred Russel
In 1862 werd op het naastgelegen terrein een pannenfabriek gebouwd. In 1886 nam de jonge Alfred Russel het bedrijf over. Hij vormde het om tot een steenfabriek die producten ging maken waar moderne architecten om vroegen: verblendstenen, geglazuurde stenen, profielstenen en ornamenten. Deze materialen zijn ook allemaal in de villa terug te vinden. Het lage bouwwerk rechts van de villa bevatte het laboratorium van de fabriek. Op de hoek van de bijbouw staat een twee verdiepingen hoge duiventoren.
Russel-Tiglia
In 1935 fuseerde het bedrijf met de aan de Steenweg gelegen steen- en pannenfabriek Tiglia, die qua stenen in hetzelfde marksegment actief was. Tiglia specialiseerde zich vervolgens in dakpannen, waardoor Russel een groter deel van de markt voor luxere stenen kon bedienen.
Tegula
In 1973 fuseerde Russel-Tiglia met Canoy-Herfkens, eigenaar van steenfabrieken in Tegelen en Venlo. De nieuwe organisatie werkte onder de naam Tegula. Dit was een ultieme poging om als bedrijf te overleven. Deze poging mislukte al vrij snel, want na drie jaar waren alle vier de fabrieken gesloten.