15e eeuw
Door het Koninklijk besluit in 1867 zijn de meeste van de vestingwerken afgebroken en gesloopt. Door toenmalige onwetendheid en de behoefte aan nieuwbouw en herbestemming, is het historische belang van deze werken toen niet herkend.
Gelukkig zijn op enkele plekken in de huidige stad Venlo nog delen van deze werken bewaard gebleven. Op twee locaties zijn de restanten van de stadsmuur nog goed zichtbaar, namelijk in de kloostertuin Mariaweide (tegenwoordig grondgebied van het Toon Hermans Huis) in het kloosterkwartier en de Luif, zijnde een deel van de voormalige Maaspoort dat aan de zijde van de Maas ligt.
Anno 2025
In het z.g. kloosterkwartier in de Kloostertuin Mariaweide (tegenwoordig behorend tot het grondgebied van het Toon Hermans Huis en nabij cultureel centrum Domani, Nieuwstraat 41) ligt het mooiste en ook langste stuk stadsmuur dat nog bewaard is gebleven uit de vestingstad Venlo. Een deel van een lunet, dat wil zeggen een klein vestingwerk met twee schuine, naar buiten gerichte zijden en twee naar achter gerichte zijden is hier nog goed zichtbaar.