15e eeuw
Zoals de naam Maaspoort al aangeeft gaf deze poort toegang tot het gebied van de Maas en werd gezien als de belangrijkste stadspoort van Venlo. De poort lag ter hoogte van ongeveer het stadhuis van Venlo, waardoor een stevig verdedigingswerk hier op deze locatie gewenst was. Zodoende zijn hier ook twee poortgebouwen met twee torens gerealiseerd, de Witte en de Dikke Toren. Het was tevens belangrijk dat de stad vanaf het water goed bereikbaar bleef, maar ook verdedigbaar. Onder aan de Maas in de werf werd belangrijke handel in de vorm van b.v. textiel opgeslagen en dat moest goed verdedigd kunnen worden.
De stadsmuur aan de Maaszijde is in de loop der eeuwen herhaaldelijk versterkt. Dit was ook nodig aangezien de stad veelvuldig belegerd is geweest. Tot 1867, toen de vestingwerken werden gesloopt, is de hele Maaswal ongeveer drie keer versterkt en gerenoveerd.
De Luif
Hedentendage herinnert een restant van de stadsmuur met de naam de Luif nog aan het verleden. Als onderdeel van de bewaard gebleven stadsmuur is hier een info- en belevenisruimte gerealiseerd waar het verhaal van de Venlose verdedigingswerken kan worden ervaren. Ook het nabij gelegen Theater de Maaspoort verwijst naar de geschiedenis van deze plek.

