1980
In de periode tussen de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur zijn tal van militaire objecten gebouwd. Niet zozeer als verdediging tegen bommen en granaten, maar om een aanval met radioactieve straling, biologische of chemische wapens een paar dagen te kunnen weerstaan in een zelfvoorzienende atoombunker. Er werden ‘noodzetels’ gebouwd voor overheidsbesturen en -diensten. Zo ligt onder het Wilhelminapark in Venlo een atoombunker van de PTT om in tijden van nood de communicatie in stand te houden.
Na de koude oorlog is het gebouw waarin de atoomschuilkelder gehuisvest was, voor een deel opgegaan in Museum van Bommel van Dam en hedentendage verbouwd tot een horecavoorziening. De kelder is echter nog altijd in takt gebleven en zelfs nog zo ingericht.
Maar ook op andere plekken in de gemeente Venlo liggen gigantische atoomkelders uit de tijd van de Koude Oorlog! Sommige zijn nog nagenoeg intact, zoals de commandopost DBB atoomschuilkelder (Dienst Bescherming Bevolking uit 1956) en de atoomschuilkelder in Belfeld (bij de Stuw aan de oever van de Maas in Belfeld, t.b.v. personeel Rijkswaterstaat.
Check aflevering 5 van de serie Verborgen Verleden en laat je meenemen op een ondergrondse speurtocht