Vanaf 18e eeuw
De huidige naam van het pand verwijst naar een vooroorlogs fietsenmerk dat in een hier gevestigde rijwielzaal in de jaren dertig werd verhandeld. De oudste vermelding van dit complex dateert van 1783. Het was oorspronkelijk een bedrijfspand met brouwerij de Hoepel, ofwel ’t Reipke in Venloos dialect.
Het populaire café De Locomotief ontleent zijn naam aan een Nederlandse fietsenmerk. In het pand zat lange jaren een rijwielzaak. Over de volle breedte van de gevel werd reclame gemaakt voor Locomotief Fietsen.
't Reipke
Oorspronkelijk bestond het pand uit een woonhuis aan de Parade met erachter een brouwerij. De oudste vermelding dateert van 1783. In die tijd heet de brouwerij ’t Reipke, een dialectwoord van Hoepeltje. Het wordt De Hoepel als Jan Christian Verzijl de brouwerij kort voor 1800 overneemt.
Het eerste Venlose flessenbier
De laatste brouwer in De Hoepel is Antoon de Rijk. Hij investeert flink in de onderneming. Bier uit De Hoepel is het eerste Venlose flessenbier.
Ondergisting
In 1910 schakelt De Rijk over naar ondergisting. Zijn pilsner en münchner worden populair onder jonge consumenten. In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) stopt de invoer van hop en brouwgranen. Er is bovendien schaarste aan brandstoffen. Voor en na sluiten Nederlandse brouwerijen. Ook De Hoepel wordt stilgelegd.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Beluister het fragment
Het verhaal van de Locomotief