Verdedigingswerken | Laarpoort


1349-1350

De Laarpoort (de Laarpoort wordt in het Venloos dialect ook wel Laerpoort genoemd) die als één van de hoofdpoorten de zuid-oostelijke toegang tot de vestingstad Venlo vormde, wordt voor het eerst vermeld in 1349-1350, enkele jaren nadat Venlo stad is geworden. Rond 1400 krijgt de Laarpoort een voorpoort met twee zware torens en een stenen brug over de gracht. Uiteindelijk bestond deze zuid-oostelijke toegang tot de stad uit vier verschillende poortgebouwen, waardoor deze verdedigingsconstructie met zijn ronde toren ook wel wat weg had van een klein kasteeltje.


Placeholder for ERFGOUD Verdedigingswerken Hoofdfoto KeulsepoortERFGOUD Verdedigingswerken Hoofdfoto Keulsepoort

Venlo lag aan de handelsweg die Den Bosch met Keulen verbond. Zodoende is later de naam van de Laarpoort gewijzigd in de Keulsepoort. Voor reizenden zal de Keulse Poort een markant baken geweest zijn. Na uren gelopen te hebben, kwam de poort en daarmee Venlo in zicht. Voor velen was de stad ongetwijfeld een rustpunt onderweg.


Eind 17e eeuw

Aan het eind van de 17e eeuw stond het totale verdedigingswerk bekend als het Keulse Bastion en door haar 110 meter brede lunette (verdedigingswerk) ook wel genoemd Fort Keulen. In totaal werden in Venlo in die tijd nog twee forten gebouwd, te weten Fort Beerendonck in 1715 vernoemd naar Hoeve Beerendonck (ten noorden van het huidige Julianapark) en Fort Ginkel rond 1731 als extra versterking ten noorden van de stad. De huidige Ginkelstraat is nog de enige herinnering aan het hier gelegen fort.

Placeholder for ERFGOUD Verdedigingswerken keulsepoort 2ERFGOUD Verdedigingswerken keulsepoort 2

1867

In 1867 verloor Venlo zijn status als vestingstad. De Keulse Poort werd gesloopt. Kort hierna werden de verdedigingswerken en de Keulsepoort afgebroken en kon de stad Venlo zich ook buiten deze poorten en muren uitbreiden. Hier werd de Koln-Minderer spoorlijn gebouwd. Op de plek waar voorheen het fort Keulen stond lag vanaf 1874 het einde van deze spoorlijn. Dit verklaart ook de situering van het huidige treinstation van Venlo. Na de Tweede Wereldoorlog werd op deze plek het huidige Julianapark aangelegd.

Placeholder for ERFGOUD Verdedigingswerk keulsepoort 3ERFGOUD Verdedigingswerk keulsepoort 3

Anno 2025

Ondanks dat er nu niets meer te zien is van de Keulsepoort, geeft deze locatie nog steeds toegang tot de historische binnenstad van Venlo. Tevens is deze locatie ook de poort tot de geschiedenis van de rest van Limburg; je stapt hier namelijk zó het Museumkwartier van Venlo binnen. Hier bevindt zich Het Limburgs Museum , waar de verhalen van alle Limburgers worden verteld en Museum Van Bommel van Dam, in het voormalige postkantoor, waar kennis kan worden gemaakt met moderne en hedendaagse kunst.

Placeholder for ERFGOUD Verdedigigswerk Keulsepoort 4ERFGOUD Verdedigigswerk Keulsepoort 4

In Venlo wird Ihnen nicht langweilig

Erfgoud

Stadsmuur Maasschriksel

Bij de Lichtenberg

Placeholder for Stadsmuur Maasschriksel 1Stadsmuur Maasschriksel 1
Erfgoud

Sjerfkes

Grotestraat 52

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 08Venlopartners 010524 Keramiekroute 08
Infopunkt

Zehntscheune

Placeholder for Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 45Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 45
Infopunkt

Klosterhoaf

Wal 32

Placeholder for Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 36Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 36
Erfgoud

Raad van Arbeid

Nassaustraat 36

Placeholder for Rv Arbeid 150821 21Rv Arbeid 150821 21
Infopunkt

Ältestes Gebäude

Placeholder for Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 48Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 48