Stadhuis

  • Foto: Zebra Fotostudio's

Stadhuis

Hét Rijksmonumentale pronkstuk van de historische binnenstad van Venlo: die kwalificatie krijgt architect Willem van Bommel postuum op zijn naam. Het oorspronkelijk als kasteel ingerichte stadhuis van Venlo stamt uit het begin van de 14e eeuw maar werd eind zestiende eeuw herbouwd. Van binnen ingericht met goudleren behang en van buiten aangekleed met beelden van beroemde Venlonaren als humanist Erycius Puteanus en kunstschilder Jan van Cleef. De glas-in-lood ramen zijn voorzien van familiewapens van vroegere stadsbestuurders.


Historie

Kort nadat Venlo begin 14e eeuw stadsrechten kreeg, werd midden in de stad een nieuw bestuursgebouw ingericht. Een in steen opgetrokken woonhuis werd voor dat doel aangekocht, dat in de daarop volgende eeuwen transformeerde tot het stadhuis dat we vandaag de dag kennen. Rond 1600 vonden belangrijke vernieuwingen plaats.

Hetzelfde gebeurde in de eerste helft van de 18e eeuw en tussen 1880-1887, toen onder leiding van stadsbouwmeester Jan Kayser een ingrijpende verbouwing werd uitgevoerd.


Steenen Huys

Op de plek van het stadhuis stond begin 14de eeuw al een stenen huis, eigendom van Gerard van Bocholt. Dit “steenen huys” zoals het in 1374 genoemd werd kort na 1343, het jaar waarin Venlo stadsrechten kreeg aangekocht door het stadsbestuur. Zij zouden vanaf dan in het stadhuis vergaderen in plaats van bij de schepenen thuis zoals voordien gebruikelijk was.

Bij de bouw van dit nieuwe stadhuis, gebouwd tussen 1597 en 1601, werden grotere delen van het oude gebouw geïncorporeerd. Het nieuwe gebouw, in renaissancestijl werd ontworpen door bouwmeester Willem van Bommel, afkomstig uit Emmerik (Emmerich). Hij ontwierp ook beide torens. De trappen en het bordes, waarop het stadswapens van Venlo zichtbaar is, zijn toegevoegd in 1609.

Tekening van Jan de Beijer uit 1739 van de Markt van Venlo
Placeholder for Tekening van Jan de Beijer uit 1739 van de Markt van VenloTekening van Jan de Beijer uit 1739 van de Markt van Venlo
Staduis in 1880 (foto: archief Sef Derkx)
Placeholder for Stadhuis 1880Stadhuis 1880

Renovatie

Tussen 2007 en 2009 werd het stadhuis nog eens grondig gerenoveerd.Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Middeleeuws dubbelhuis

Gasthuisstraat 13-15

Placeholder for Gasthuisstraat 13-15 Middeleeuws dubbelhuisGasthuisstraat 13-15 Middeleeuws dubbelhuis
Erfgoud

Tankstation American Petroleum Company

Keulsepoort 3

Placeholder for PompstationPompstation
Erfgoud

Middeleeuws handelshuis

Parade 66

Placeholder for Sounds VenloSounds Venlo
Erfgoud

City Theater

Vleesstraat 36

Placeholder for City theaterCity theater
Erfgoud

'Huis Schreurs'

Grote Kerkstraat 19-21

Placeholder for Huis SchreursHuis Schreurs
Erfgoud

Handelshuis 'Puddingfabriek'

Houtstraat 9-11

Placeholder for Handelshuis 'Puddingfabriek'Handelshuis 'Puddingfabriek'

Beluister het fragment

Het verhaal van het Stadhuis