Verdedigingswerken | Helpoort


De Helpoort was één van de vier hoofdpoorten van de vestingstad Venlo en maakte tevens onderdeel uit van één van de bastions in Venlo. De poort en het bastion hebben deze naam te danken aan de destijds ten noorden van de stad stromende Helbeek, die zijn oorsprong had in de Rijnbeek (even ten noordoosten van de stad).


Valbrug Helbeek

De poort werd als onderdeel van de vestingwerken van Venlo rond 1345 in de Middeleeuwen gebouwd en bevond zich aan de noordzijde van de stad, ongeveer waar tegenwoordig het Nolensplein ligt. De poort wat bereikbaar via een valbrug over de Helbeek, die uiteindelijk in de Maas uitmondde. Ook waren aan de Helbeek een aantal moestuinen voor de voedselvoorziening aangelegd, die de naam De Hel hadden. Hel is waarschijnlijk afkomstig uit het Kleverlands dialect, waarbij het hard of snel betekent. In het Tegels dialect heeft dit nog steeds die omschrijving. Verondersteld wordt dat het in dit verband te maken heeft met de grondsoort die ter plaatse lag, namelijk harde grond.

Placeholder for ERFGOUD Verdedigingswerken eerste ophaalbrug Geldersepoort HelpoortERFGOUD Verdedigingswerken eerste ophaalbrug Geldersepoort Helpoort

18e eeuw

In de 18e eeuw heeft de poort in de volksmond een andere naam gekregen, namelijk Geldersepoort. Dit omdat de poort aan de weg naar Geldern lag. Rond die tijd veranderde de bestemming van het poortgebouw. Waar eerst de poortcommandant zijn onderkomen had, werd het later in gebruik genomen als gevangenis. Weer later, ten tijde van de Franse tijd veranderde de bestemming van het poortgebouw rond 1798 in een magazijn voor het kruit.

Placeholder for ERFGOUD Verdedigingswerken Impressie Gelderse Poort WEB Sef MoonenERFGOUD Verdedigingswerken Impressie Gelderse Poort WEB Sef Moonen

Anno 2025

Tegenwoordig herinnert alleen de straat Geldersepoort aan Middeleeuwse tijden en is er nog een straatje De Helbeek vernoemd naar de voormalige Helbeek. Na de sloop van dit verdedigingswerk verrezen hier statige panden en chique etablissementen, zoals café-restaurant Pr. Hendrik, genoemd naar Hendrik, de prins-gemaal, waarmee koningin Wilhelmina in 1900 was gehuwd. De oorspronkelijke plafondschilderingen bevatten typisch Venlose wijsheden, zoals: Venlo’s beer veur alles good, gif zelfs de groëtste bangoër mood.

Placeholder for ERFGOUD Verdedigingswerken 2016 11 Prins Hendrik 5ERFGOUD Verdedigingswerken 2016 11 Prins Hendrik 5

Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Stadsmuur Maasschriksel

Bij de Lichtenberg

Placeholder for Stadsmuur Maasschriksel 1Stadsmuur Maasschriksel 1
Erfgoud

Sjerfkes

Grotestraat 52

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 08Venlopartners 010524 Keramiekroute 08
Locatie

Tiendschuur

Placeholder for Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 45Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 45
Locatie

Klosterhoaf

Wal 32

Placeholder for Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 36Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 36
Erfgoud

Raad van Arbeid

Nassaustraat 36

Placeholder for Rv Arbeid 150821 21Rv Arbeid 150821 21
Locatie

Oudste pand

Placeholder for Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 48Stichting Heemkunde Arcen 010524 route Arcen 48